fbpx

Als je goed kunt lezen, kun je meedoen en hoor je erbij in de maatschappij.

Iedereen weet hoe belangrijk lezen en voorlezen is. Voorlezen heeft een grote positieve invloed op de taalontwikkeling bij kinderen. Dus, vaders, moeders, opa’s en oma’s verleen voorleesservice aan uw kinderen!

De volgende tips, die wij van basisschool ‘t Iemnschelf in Borne hebben ontvangen, kunnen je erbij helpen.

 

Tip 1

Laat kinderen zelf boeken uitzoeken die ze graag lezen. Dan volgen leesplezier, woordenschat en algemene ontwikkeling vanzelf. Juist door verschillende soorten boeken te lezen, krijgen kinderen de kans hun eigen smaak te ontwikkelen. Er is een enorme variatie aan genres waaruit kinderen kunnen kiezen.

Tip 2

Geef als ouder het goede voorbeeld. Bezoek regelmatig samen met je kind(eren) de bibliotheek. Neem de tijd om daar rustig rond te neuzen; er is zoveel leesmateriaal om te kiezen. Ga thuis zelf ook lezen als je kind aan het lezen is. Zien lezen, doet lezen.

Tip 3

Bij het voorlezen aan jonge kinderen kun je het kind op schoot nemen: dit schept een band tussen kind en ouder/verzorger.

Kies een boek dat je zelf ook leuk vindt. Dan weet je precies wat je kan verwachten.

Wijk gerust af van het verhaal, pas het aan en gebruik stemmetjes.

Betrek je kind erbij, stel vragen, verwijs naar dingen uit zijn of haar leven.

Lees hetzelfde boekje vaker voor, jonge kinderen zijn gek op herhaling!